2011 års version av vörbröt enligt maken är förståss baserat på vetesurdeg. Varje år blir vörtbrödet bakat enligt ett nypåhittat recept - ungefär som årgångsglöggen! Det är alltid lika spännande att sätta tänderna i en nybakad skiva vörtbröd, helst med julskinka och superstark senap som pålägg.
Recept:
1000 g Manitoba cream
450 g julöl/porter
500 g vetesurdeg
½ l mörk sirap
50 g smör
0,7 msk malen pomerans
1,5 msk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
2 dl russin
22 g havssalt
Häll i Manitoba Cream och surdegen i degskålen, värm upp julöl-porterblandningen till 35-36 grader tillsätt det i degskålen liksom sirap, det rumsvarma smöret och kryddorna. Knåda degen i maskin i 6-7 minuter, tillsätt sedan russin och salt och blanda detta i några minuter. Dela degen och låt de vila 45 minuter. Forma nu bröden till det ni önskar och låt jäsa i minst 9 timmar. Värm ugnen till 250 grader och grädda bröden 18-19 minuter.
Lycka till i julköket!
Åh, vilka jättefina brödbilder!
SvaraRadera