torsdag 9 februari 2012

Surdegsbröd med italiensk touch!

Då var husbagaren igång igen - och ingen är gladare än vi! Den här gången skapades idén till brödet delvis genom en kylsskåpsrensning, vilket inträffat förr. En halvtom förpackning pastasås och en burk soltorkade tomater i olja, där bara oljan var kvar, utgjorde basen för smaksättningen. Brödet blev snyggt orangefärgat, vilket tyvärr inte framgår så bra av bilden, och passade utmärkt bra till soppa.
Så här fixar ni brödet:
1000 g vetemjöl
500 g tomatpastasås (eller tomatkross)
250 g vatten (36-gradigt)
0,75 dl olja från en burk soltorkade tomater
450 g vetesurdeg
1 msk torkad basilika
22 g salt
Häll alla ingredienser utom saltet i assistenten och arbeta ihop under minst 10 minuter. Alldeles mot slutet arbetas även saltet in. Stjälp upp på bakbord och forma två limpor. Lägg för jäsning i formar eller dirket på papprade plåtar. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk i 10-12 timmar. Inför gräddningen kan man sikta över vetemjöl om man gillar det lite mer rustika utseendet. Grädda bröden i 250 graders ugnstemperatur i 17 min (brödens innertemp ska ligga på 96 grader). Låt svalna på galler utan bakduk.
HAPPY BAKING!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar