Recept:
80 g hasselnötskärnor
80 g sötmandel
60 g torkade tranbär
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl (oftast lite mer)
1 rågad tsk bakpulver
Hacka nötter, mandel och tranbär grovt. Smält smöret och ställ åt sidan. Värm ugnen till knappt 200 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, blanda i det smälta smöret och rör om. Tillsätt nöt/tranbärshack. Tillsätt sist mjölet blandat med vaniljsocker och bakplver. Rör snabbt ihop till en smet och tippa ut på mjölat bakbord. Knåda snabbt ihop degen (ju mindre knådande destu sprödare kakor). Dela i fyra delar, forma till långa rullar och lägg på en plåt. Platta till längderna med handflatan och grädda i 20-24 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär sedan dem i ca 3 cm breda skivor med vass kniv. Lägg ut kakorna på plåt med snittytan uppåt och torka till skorpor i ca 75 graders ungsvärme. De torkar på ca en timme.
Jag vill passa på att tacka alla snälla släktingar och vänner för Er ständiga jakt på rekvisita till mina blogginlägg! Exempelvis är det tack vare en omtänksam väninna som den här söta kakkupan med fat hamnade i mitt hem! Om en stund ska jag inta soffan, lägga benen högt och med stor glädje och nyfikenhet titta på TV-programmet "Hela Sverige bakar" som har premiär i kväll i Sjuan - missa inte det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar