fredag 5 oktober 2012

Vaniljhjärta...

...eller? Det finns ju faktiskt ett helt annat bakverk som man kallar vaniljhjärta och det ser inte alls ut så här:
Igår var det som bekant "Kanelbullen dag" och jag häpnar över hur många som retar sig på det! Jag tror att det anses lite fint att inte tycka om Kanelbullens dag, Mors dag, Fars dag, etc, etc... Själv tycker jag inte det är så mycket att hetsa upp sig över - det står ju var och en fritt att fira om man vill! I vår familj har vi slopat mors dag och fars dag av den enkla anledningen att det helt logistiskt inte håller i längden. Kanelbullar däremot, kan man trycka i sig tillsammans med vem man vill, när man vill och om man vill!
Som sagt, igår stod det bullbak på schemat! Redan tidigare på dagen hade jag bestämt mig för att trycka in några av bullarna i min stora hjärtpepparkaksform och göra något som liknade en Butterkaka för omväxlings skull. När jag kom hem från jobbet, innan jag ens satt degen, kollade jag favoritbloggarna för att se vad de haft för sig en dag som denna (mitt dagliga, helt onödiga, nöje). Jag tyckte att det var både lite retligt, men även hedrande att fantastiska bloggen Sockerrus hade kommit på precis samma idé! I alla fall, för att göra något eget av projektet valde jag att inte fylla bullarna med kanel och russin, utan med vaniljsocker istället. På så vis blev det ju ännu mer likt en riktig Butterkaka!
Receptet på vetedegen är det gamla klassiska som finns utanpå Kungsörnens vetemjölspåse, men här kommer det i alla fall (eller som jag gjorde):
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
14 dl vetemjöl
Fyllning:
Rumsvarmt smör (ingen aning om hur mycket jag använde - men mer än vad Kungsörnen rekommenderar i alla fall)
Strösocker/vaniljsocker (1 dl strösocker blandas med ca 2 tsk vaniljsocker).
Glasyr och dekoration:
1 ägg till pensling
Pärlsocker
1 dl florsocker
½ msk vatten
Några droppar röd karamellfärg
Sockerpärlor i rosa och silver

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken. låt bli 37 grader. Häll mjölk/smörblandningen över jästen och rör runt tills den löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl och arbeta degen ca 5 min med  maskin. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunt. Bred på smör och strö över strösocker blandat med vaniljsocker. Rulla ihop från långsidan. Tag fram en hjärtform och lägg på papparad plåt. Skär tunna bitar av rullen och lägg med snittytan uppåt i formen. Låt bullarna trängas så att formen fylls ut i kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter. Låt kaka svalna helt. Rör i hop florsocker, vatten och karamellfärg till en glasyr och ringla över det kalla hjärtat (...DET lät ju hemskt, men i detta fallet måstet hjärtat faktiskt vara kallt). Strö över lite sockerpärlor efter tycke och smak.
Kom på att jag måste tillägga: av den här storleken på deg blir det betydligt fler bullar än hjärtat! De andra bullarna kan man ju med fördel fylla med annat (kanel, mandelmassa, sylt, nutella...) om man nu inte vill ha sådär 4-5 vaniljhjärtan förståss...
MUMS!

söndag 30 september 2012

Äppeltiger!


Idag har vi haft en härlig höstdag här i södra Sverige och till min stora glädje trillade det in gäster under eftermiddagen, bara sådär! Gäster = kaffe och kaffe = kaka, jag fick alltså en jättebra anledning att provbaka äppeltigerkakan som jag sneglat på sedan oktobernumret av Femina kom ut. Våra stackars gäster kunde förståss inte bara sätta sig ner till dukat bord, nej de fick hjälpa till med en del projekt som vi var i farten med OCH några fick även hjälpa till att baka kaka... och koka kaffe, innan det var dax för fika.
 Den här äpplekakan blev inte så "tigrig" som jag föreställt mig, men det var pg a att jag inte riktigt följde instruktonerna i receptet (fort men fel). Den var i alla fall supergod!!! Det behövdes inget tillbehör, en kopp kaffe visade sig vara den perfekta smakkompisen.
Äppeltiger:
100 g mörk choklad (jag använde Lindt "sea salt")
2 ägg
2½ dl strösocker
50 g smält smör
1 dl grädde (jag använde mjölk och det fungerade utmärkt, hade nämligen ingen grädde)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör och kokos till formen
1-2 äpplen i bitar
Till servering:
crème fraiche (vilket man alltså klarar sig bra utan)

Smält chokladen över vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner det avsvalnade smöret och grädden. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Smöra en sockerkaksform och bröa med kokos. Häll i smeten. Blanda äppelbitarna med chokladen och tryck ner dem i smeten. Ställ in i 175 grader varm ugn och grädda i ca 30 minuter.
HAPPY BAKING!


söndag 23 september 2012

Koggetjes...

...stavas kakan i dagens inlägg, men frågan är hur den uttalas?!?
Idéen till att baka denna lilla sötsak kom sig av att vi diskuterade "Hela Sverige bakar" på jobbet. Någon frågade om jag hört talas om en tårtbotten som skulle varmvispas (vilket ju var en av utmaningarna i premiärprogrammet). Det satt långt inne, men visst hade jag gjort det någon gång...? ! Hem åkte jag och började dra fram gamla bakböcker. Naturligtvis hittade jag receptet i Johan Sörbergs bok "Riddarbageriets Söta" (från 2003). När jag nu satt och bläddrade i den där boken fick jag syn på det här receptet som verkade så gott, men som sagt omöjligt att gissa uttalet på. Kakorna på mina bilder ser inte ut som kakorna i Johans bok - men så har han ju lite mer erfarenhet av att baka, eller hur? Riktig goda blev de och väl värda att testa!
Först ska man koka en karamell som sedan blir en av ingredienserna i själva kakan:
200 g strösocker (ca 2,25 dl)
20 g vatten (ca 2 msk)
Blanda socker och vatten. Koka blandningen tills den blir karamellfärgad. Häll ut karamellen på en plåt med bakplåtspapper och låt den stelna i rumstemperatur. Kavla sönder den hårda karamellen så att det blir småbitar (3-5 mm). Sikta karamellen med en trådsil så att det fina dammet försvinner. Spara det som stannar kvar i silen. (MEN, så gjorde inte jag. Jag knäckte karamellen med händerna och slapp dammet... inte så proffsigt kanske, men mycket enklare).
Detta är själva karamellsjoket


Ingredienser, degen:
250 g smör, knappt flytande (hmmm, nog var mitt smör flytande men jag smälte långsamt på svagaste, möjliga värme)
1 st ägg
210 g strösocker (ca 2,5 dl)
100 g karamellbitar (ca 1 dl)
250 g vetemjöl (ca 4 dl)
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa sönder ägget så att gulan och vitan blandas och använd hälften av det. Blanda varsamt alla ingredienser. Klicka ut smeten med tesked på en plåt med pakplåtspapper. Kakorna flyter ut och blir platta, därför måste de klickas ut glest. Grädda i 10-12 minuter (MEN  8 minuter var tillräckligt i min ugn).

Avslutar idag med några bilder på den fina klockljungen som förgyller min trädgård just nu!
Må väl!

torsdag 20 september 2012

Biscotti med tranbär!

I ugnen står just nu sista omgången biscotti och torkar till ordentligt. Jag fick en plötslig lust att baka skorpor ikväll och drog fram det gamla receptet jag kört med  alla år. Men istället för att göra precis som vanligt minskade jag lite på nötter och mandel och tillsatte istället torkade tranbär. Var på vippen att hälla lite vita chokladknappar i smeten också, men hejdade mig och minskade istället på strösockret (som kompensation för den syndiga chokladtanken). Det är inte så att jag är rädd för socker (hade varit svårt att skriva bakblogg då) men man blir ju onekligen lite påverkad när hela omgivningen verkar antingen gå på diet och/eller träna som tokar. Så, lite mindre sött i vardagskakan skadar ju inte!
Recept:
80 g hasselnötskärnor
80 g sötmandel
60 g torkade tranbär
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl (oftast lite mer)
1 rågad tsk bakpulver
Hacka nötter, mandel och tranbär grovt. Smält smöret och ställ åt sidan. Värm ugnen till knappt 200 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, blanda i det smälta smöret och rör om. Tillsätt nöt/tranbärshack. Tillsätt sist mjölet blandat med vaniljsocker och bakplver. Rör snabbt ihop till en smet och tippa ut på mjölat bakbord. Knåda snabbt ihop degen (ju mindre knådande destu sprödare kakor). Dela i fyra delar, forma till långa rullar och lägg på en plåt. Platta till längderna med handflatan och grädda i 20-24 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär sedan dem i ca 3 cm breda skivor med vass kniv. Lägg ut kakorna på plåt med snittytan uppåt och torka till skorpor i ca 75 graders ungsvärme. De torkar på ca en timme.
 

Jag vill passa på att tacka alla snälla släktingar och vänner för Er ständiga jakt på rekvisita till mina blogginlägg! Exempelvis är det tack vare en omtänksam väninna som den här söta kakkupan med fat hamnade i mitt hem! Om en stund ska jag inta soffan, lägga benen högt och med stor glädje och nyfikenhet titta på TV-programmet "Hela Sverige bakar" som har premiär i kväll i Sjuan - missa inte det!

söndag 16 september 2012

Röda vinbärsrutor...

...från Ulriksdals trädgårdscafé!
En kaka utan krusiduller, passar utmärkt i söndagssolen. Receptet hittade jag i senaste numret av "Baka" - en väldigt härlig tidning för en baknörd som mig. Det passar bra med lite lättvispad grädde till eftersom vinbärens surhet inte helt vägs upp av marängens söta.
Det blir en rejäl laddning kaka för en liten arbetinsats och även om receptet inte är någon revolutionerande nyhet är det ändå lite kul med prickig, sötsyrlig maräng på toppen.
Recept:
80 g äggula (från 4 stora ägg)
220 g socker (ca 2½ dl)
5 g vaniljsocker ( ca 1½ tsk)
350 g vetemjöl (ca 6 dl)
10 g bakpulver (ca 3 tsk)
4 g salt (ca ½ tsk)
250 g mjölk (ca 2½ dl)
15 g vatten (ca 1 msk)
150 g smält smör
Maräng:
160 g äggvitor (från 4 stora ägg)
250 g strösocker (ca 3 dl)
5 g vaniljsocker (ca 1½ tsk)
300 g röda vinbär (ca ½ liter)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Vänd ner mjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt det smälta smöret samt mjöl och vatten, vispa till en jämn smet. Smörj och bröa (jag använde bakplåtspapper istället) en långpanna ca 30x40 cm och fyll smeten i den. Grädda i ca 15 minuter. Vispa under tiden ihop äggvita och strösocker till en hård och smidig marängsmet. Vänd försiktigt ner vaniljsockret och de röda vinbären (jag använde vinbär från frysen som bara hunnit halvtina). Tag ut kakan ur ugnen, bred försiktigt ut marängen över den halvgräddade kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 5 minuter, tills marängen fått fin färg. Skär kakan i bitar och dekorera med färska röda vinbär (eller inte om ni inte har några). Jag valde att servera med lite vispgrädde till och det förhöjde kakan enligt mitt tycke!

 Skön söndag hörrni!

fredag 14 september 2012

Spidermantårta!

För inte så länge sedan såg jag den nya spidermanfilmen på bio tillsammans med resten av familjen. Därför kände jag mig ganska "up to date" när jag fick frågan om att baka en spidermantårta till en 5-åring. Helt utan andra inspirationskällor klarade jag mig inte - var tvungen att surfa runt lite bland favoritbloggarna och se hur de attackerade ett spidermantårtprojekt! Den finaste tårtan hittade jag hos Mycakes och kopierade det mesta av designen (varför uppfinna hjulet...).

Om jag minns rätt var det ofta nattetid spindelmannen gav sig ut för att rädda världen, därför fick tårtan ett skymningsgrått lock som pyntades med lite stjärnor.
Recpetet på tårtbotten var SUPERBRA, jag hittade det hos Johannas tårtor och det är nog det bästa tårtbottsreceptet som jag provat hittills. Jag bakade två bottnar, delade varje botten i tre delar och använde fyra "bottendelar" för att få lite höjd på tårtan. Tårtan fylldes med vit chokladmousse (dubbel sats) i två lager och ett lager jordgubbskompott (dubbel sats), spacklades med vaniljsmörkräm och täcktes med sockerpasta. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta och mönstret på spiderman är målat med "ätbar" penna.

Tårtbotten 24 cm i diameter:
5 ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Vispa rumsvarma ägg och strösocker länge tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggvispet. Bland försiktigt, rör så lite som möjligt i smeten. Klä en form, 24 cm i diametern, med bakplåtspapper som går en bit ovanför formens kanter (annars finns det risk att det rinner över). Grädda i 175 grader i ca 40 min, känn med en sticka. Låt svalna i formen med bakduk över.


Grattis på födelsedagen Benjamin!

söndag 9 september 2012

Oreo-tårta!

Vi firade en 14-åring här i huset igår och jag lyckades ganska lätt förhandla fram den här tårtan till kalaset. Det är en slags "Tribute till Oreokexet", som för övrigt hör till barnens favoritkaka (nej, enligt dem är hembakat inte alltid godast...). Jag tar inte åt mig äran för denna uppfinning, receptet är helt och hållet Linda Lomelinos, som ju skrivit både en tårtbok och driver en makalöst fin blogg. Receptet har jag dock hämtat från "Femina" som hade ett stort reportage om och med Lomelinos tårtor för ett tag sedan.

 
Det är en liten nätt (men hög) tårta som beräknas räcka till 8-12 bitar, men faktum är att vi var 16 personer som delade på en tårta, tårta nummer två blev det bara naggat lite i kanten av. Så klart kan man tolka en liten åtgång på olika sätt..., men jag tror att den främsta anledningen till att det inte gick åt så mycket berodde på att det var en MÄKTIG tårta.

 
Den var inte bara god utan dessutom lättbakad - utom vid just ett moment. På slutet när tårtan spacklats ska men "klä" den med kaksmulor. Dessa ska "klappas in" försiktigt runt hela tårtan och när det var dax var jag redo att ge upp. Jag svor på att Lomelino säkert var omgärdad av en hel drös små fingerfärdiga assistenter som delade detta omöjliga projekt. Jag började hata tårtan lite! Men, eftersom jag på något sätt är ganska envis när det gäller så fortsatte jag med klappandet och duttandet och till min stora förvåning förvandlades det till en ganska trevlig stund. Summan av kardemumman var att jag och tårtorna försonades och för att visa dem min respetkt (och lite för att släta över det där raseriutbrottet) pyntade jag dem med guldblommor och pärlor!

Lomelinos "Cookies & Cream":
Vaniljbotten:
50 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt (hittade inte jag så jag använde en skvätt vanilj essens istället)
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 stor äggvita
8 normalstora Oreokex
Smöra och mjöla 2 st formar à 15 cm i diametern (jag brukar istället klä mina med bakplåtspapper som jag klipper till i lagom storlek). Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt mjölk och vaniljextrakt. Vispa till en slät smet. Vänd ner mjöl och bakpulver blandat och tillsätt äggvitan. Vispa med elvisp i 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten i formarna. Grädda bottnarna samtidigt i 175 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt svalna i 10 minuter och stjälp sedan upp på galler.
Chokladbotten:
25 g smör
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk
½ dl kokande vatten
Smöra och mjöla en bakform, 15 cm i diametern. Smäl smöret och låt det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter, pröva med sticka.
Fyllning:
300 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
6 normalstora Oreokex
Blanda färskost och florsocker i en skål. Vispa grädden och vänd ner den. krossa kexen och blanda dem med ca 1/3 av fyllningen, spar resten till garnering. Om inte massan känns tillräckligt fast, ställ in den i kylen en stund.
Till dekorering:
10-12 normalstora Oreokex
10-12 mini Oreokex
+ något valfritt (i mitt fall mjuka guldpärlor och blommor i sockerpasta som dekorerats med ätbar guldspray och pärlor)

Lägg en ljus botten på ett fat. Bred på hälften av fyllningen med kexbitar. Lägg på chokladbotten och bred på resten av fyllningen med kex i. Avsluta med en ljus botten. Bred ut fyllningen utan Oreokex över hela tårtan i ett jämt lager. Finmal de normalstora Oreokexen till garneringen i en mixer. Täck först tårtans ovansida med smulorna och fortsätt sedan ner på sidan. Man får trycka fast smulorna på sidorna med handflatan (och det är inte omöjligt även om det känns så i början...). Dekorera med några minikex bl a.