Vårens solstrålar värmer så skönt nu och det är inga problem att sitta i lä på trappan och dricka eftermiddagskaffet. Vissa dagar finns det faktiskt hopp om att det kommer blir sommar i år igen! När kylen var full av äggulor efter senaste macaronbaket krävdes det inte heller någon större fantasi för att komma på hur de bäst skulle användas. Glassmaskinen åkte fram och jag tillverkade gammeldags chokladglass enligt ett recept i boken som tillhör glassmaskinen. Nu är både maskinen och receptboken från tidigt 90-tal, så det är med all säkerhet antikt! Glassen blev hur som helst god och är väl värd att prova.
Recept:
3 äggulor
1/4 dl strösocker
2 dl mjölk
150 g mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde
Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Värm mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt chokladen smälta ner i den varma mjölken. Tag av kastrullen från plattan och häll äggvispet i chokladen under vispning. Värm försiktigt igen under omrörning eller vispning tills krämen tjocknar. Låt krämen svalna och rör sedan ner grädden. Blanda väl. Starta makinen och häll i blandningen genom öppningen i locket. Kör i ca 30 minuter tills det blir krämig glass (max 45 min enl. vår maskins beskrivning).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar