Det som speciellt tilltalade mig var tillskottet av lakrits i nötbotten. Jag älskar lakrits!
Först hade jag ingen susning om vart det kom ifrån, men efter lite googlande hittade jag ursprungsreceptet på denna sida.
Jag ändrade lite i receptet och resultatet blev helt klart godkänt. Gillar man lakrits, nötter och citron vore det nästan olagligt att inte baka den här tårtan!Botten:
115 g hasselnötter
75 g valnötter (eller pecannötter)
3/4 dl strösocker
ca 2,5 msk vetemjöl
1 msk lakritsextrakt (eller lakritsgranulat, eller 1½ msk lakritspulver)
115 g rumsvarmt smör
Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda nötter, socker, vetemjöl och lakrits i en bunke och blanda i smöret. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diametern. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitteln av ugnen ca 8-10 minuter. Låt botten svalna. Skär loss kanten med vass kniv och diska den. Ta av pappret från botten och lägg tillbaka i tårtformen.
Lemoncurd:
1 gelantinblad
Saft och finrivet skal från 2½ citroner
2 dl strösocker
50 g smör
2 ägg
2 äggulor
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i rostfri kastrill, smält på svag värme och dra kastrullen från plattan. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke, häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt tills smeten börjar tjockna. Häll snabbt upp i finmaskig sil och sila av. Lyft upp gelantinbladet ur vattnet och smält det i mikron eller i en kastrull. Rör ner det i den varma lemoncurden och låt svalna.
Citronmousse:
3½ gelantinblad
3 dl grädde
2 dl florsocker
3 äggulor
Finrivet skal av 1 citron
Saft från 1 citron
2 dl turkisk yoghurt
Lägg gelantinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Ta upp gelantinet och smält det. Rör ner gelantinet i äggsmeten. Rör i citronskal, saft och yoghurt och sist grädden.
Citrongelé:
1½ gelantinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
Finrivet skal av 1 citron
Blöttlägg gelantinet. Koka ihop socker och vatten i en kastrull ett par minuter, ta av kastrullen från värmen. Lyft upp gelantinet ur vattnet och läggner det i den varma sockerblandningen och rör om. Låt svalna i rumstemperatur och tillsätt rivet citronskal.
Montering:
Lägg tillbaka botten i tårtformen och fodra kanten med ett konditorplastband eller klipp till ett overhedpapper i breda remsor. Bred lemoncurd över botten. Fyll upp tårtringen med citronmousse och sätt in formen i frysen i minst 4 timmar. Ta ut tårtan och häll över gelén. Sätt in tårtan i kylen tills gelén börjar stelna. Ta av plastbandet när gelén har stelna och tårtan fortfarande är fryst. Jag tårtan stå i kylen ca 3 timmar före servering.
Dekorering:
I detta fallet krysantemum, med det går naturligtvis bra med vad som helst. Lakritsgodis kanske?
Glad midsommar!
Åh, detta låter supergott!
SvaraRadera// http://muzicmecupcake.blogg.se
Den är så smaskig! Jag ska göra en ny idag - till helgens lilla trädgårdsparty!
Radera