lördag 12 maj 2012

Chokladcupcakes!

Idag har jag gjort chokladcupcakes med choklad! Det är inte så ofta jag kombinerar choklad med choklad, men å andra sidan - varför inte? Kombinationen rosa brunt fick mig att tänka på mitt gamla flickrum som mamma intredde i rosa och brunt på, just det, 70-talet! Hon var absolut allergisk mot illgrönt och orange, som ju var den rådande färgtrenden just då. På något vis smittade det av sig på mig, jag älskar också rosa! Nåväl, receptet på så väl chokladmuffins som frosting har jag hittat på underbara "Passion 4 baking". I originalreceptet ska man använda vanilj av något annat slag och i en annan mängd, men så här gjorde jag.
Saftiga choklad cupcakes:
125 g smör
2 ägg
125 g mjöl
170 g socker
35 g kakao
1,5 tsk bakpulver
120 ml vispgrädde
1 krm vaniljpulver
150 g mörk choklad
Sikta mjöl, bakpulver och kakao. Mixa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg åt gången och fortsätt mixa. Smält chokladen och låt den svalna. Sikta ner mjöl/bakpulver/kakaoblandningen och rör ner det i smörsmeten. Tillsätt grädde och vaniljpulver och rör ihop. Rör till sist ner den smälta chokladen. Smeten räckte lagom till 12 st normalstora muffinsformar (i originalreceptet har man beräknat 14 st) Grädda i 160 grader i ca 25 min (men i min ugn blev de färdiga på ca 20 min).

Chokladfrosting:
25 g kakao
½ dl kokt vatten
340 g smör
60 g florsocker
lite salt
450 g smält choklad, avkylt
Blanda kakaon med det kokta vattnet tills det är helt blandat. Smält chokladen i mikron och låt det bli helt kallt. Blanda smör, florsocker och salt till en luftig smet (jag använde köksmaskinen). Reducera hastigheten och tillsätt den smälta, men kalla chokladen. Mixa vidare. Blanda ner "kakaovattnet" och fortsätt blanda tills det blir en jämn smet.
Det fungerade bäst att spritsa denna frosting med en gång, fast den verkade lite lös.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar