söndag 19 augusti 2012

Delfintårta!

Tårtan från ena hållet...
Hallå där, det var ett tag sedan sist! Det har varit sommar och semester och det har varit tårtprojekt med stort T. Jag fick förfrågningar från två håll om att göra tårtor till den 18/8 och tänkte att det skulle vara en bra utmaning för mig! Med facit i hand kan jag säga - det var en utmaning, men det gick. Eftersom jag är väldigt ny i det här tårtbakargamet fanns det dessutom en annan klurighet som jag inte tänkt på förut: VÄRMEN. Jag har aldrig bakat sugerpastetårtor i högsommarvärme och det blev också en bra erfarenhet. Sockerpastan svettas något oehört mycket när den kommer ut från kylen och ställs för att pyntas i ett sommarvarmt kök. Som tur var hade jag inte så mycket dekorationer att fästa på tårtorna så det klarade sig fint ändå och väl inne i kylen hämtade sig tårtorna snabbt och den glansiga kondensen försvann.

...och från det andra!
Tårtan skulle räcka till 65 personer och jag fick välja både utseende och innehåll själv. Jag är en fegis och valde mina egna favoriter, vilket är hallonpannacotta, vaniljmousse och rårörda hallon. Dessa fyllningar är inte så söta, utan går mer åt det friska och syrliga hållet. Tårtbottnarna är ljusa, mitt vanliga standarrecept helt enkelt, och hela tårtan är spacklad med vaniljsmörkräm. För att räkna ut hur mycket tårta men behöver till 65 personer finns ett förträffligt hjälpmedel här!

Att det blev ett delfintema på tårtan beror på att födelsedagsbarnen (nåja) har en stor pool i sin trädgård vars botten är dekorerad med just en stilig delfin! Så, min tanke var att delfinen skulle hoppa upp ur poolen med en stor våg under magen. Det ser i och för sig inte alls ut som deras pool, mer som en badbalja, men om man bortser från den detaljen blev jag hyfsat nöjd. För att inte tårtan skulle se så "maskulin" ut, fick varannan delfin på kanten en liten blomma på delfinskinnet.
All dekoration är gjord i sugerpaste och något lite i flowerpaste. Det finns även några sockerpärlor i "vattnet". Bokstäverna och några snäckor är sprayade med ätbart guld, delfiner och snäckraden är borstade med ätbart pärlemopulver. "Vågen" under delfinmagen är gjord i "Rice krispies treat" för att inte tynga ner tårtan för mycket.
Tårtbotten, 40x30
8 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Smörj formen rejält med rumsvarmt smör, glöm inte att smörja hela vägen upp på sidorna. Vispa rumsvarma ägg länge så att det vitt och pösigt (10 minuter eller så är jättebra). Rör i hop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ett par gånger för att få en lätt och luftig tårta. Rör försiktigt ner mjöl/bakpulverblandningen i äggsmeten. Häll i formen och grädda ca 35 minuter i 175 graders ugnsvärme. Låt svalna i formen ca 15 min innan botten tipas ut.

Tårtbotten 21 cm i diameter:
Tag fram 3 glas som är lika stora. Knäck 3 ägg i glas nr 1 och fyll sedan glas nr 2 med socker tills det når samma nivå som äggen i glas nr 1. I glas nr 3 häller man samma mäng (höjd) mjöl som de övriga glasens innehåll. Byt gärna ut 1/3 av vetemjölet mot potatismjöl istället. Tillsätt även 1 tsk bakpulver i mjölglaset. I övrigt följ anvisningarna i receptet ovan, men grädda i ca 30 minuter istället.

Hallonpannacotta:
13,5 gelantinblad
13,5 dl vispgrädde
4,5 dl strösocker
1125 g frysta hallon
900 g philadelphiaost
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till puré. Häll grädde och socker i en kastull och värm tills sockret lösts upp. Ta upp gelantinbladen, krama ur dem och tillsätt dem sedan i grädden och vispa tills de smält. Ta av kastrullen från plattan och låt grädden svalna en aning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa tills den smält och tillsätt sedan hallonen och vispa tills det blir en slät kram. Låt svalna och stelna i minst tre timmar i kyl.

Vaniljmousse:
600 g naturell färskost
600 g turisk yoghurt
3 dl socker
6 tsk vaniljsocker
9 dl grädde
15 gelatinblad
Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelantinbladen. Vispa 6 dl grädde. Hetta upp 3 dl grädde och smält gelantinbladen i grädden. Blanda gelantingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Låt stelna i kylskåp flera timmar eller över natten.

Vaniljsmökräm:
375 g rumsvarmt smör
7,5 dl florsocker
3 msk kokande vatten
3 tsk vaniljsocker
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsocker lite i taget under vispning. Tillsätt även det kokande vattnet och vaniljsockret under vispning.

Rårörda hallon ca 700 g.

Rice krispies treat:
1 msk smör smältes. Lägg i 70 g marshmallows och rör runt tills det smält. Tillsätt ca 6 dl Rice krispies och rör runt tills allt är blandat. Forma till valfri form. det blev en del över, men det är faktiskt gott att äta som kaka (inget ska förfaras). Det man skapat som tårtdekoration spacklas sedan med smörkräm och täcks med sugarpaste.

OBS: Eftersom jag har tre fyllningar i varje tårta krävs det att man bakar två stora bottnar och två små bottnar. Varje botten delas i tre delar och det behövs alltså fyra delar om man ska baka tårtan som jag gjorde.
Detta var tårta nr 1 denna helgen, den andra lägger jag in på bloggen inom kort!

Skön söndag!

2 kommentarer:

  1. Kanske en dum fråga, men varför olika recept till bottnarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inga dumma frågor! Jag tror att jag helt enkelt hade ett pålitligt recept för den stora formen och till den lilla körde jag metoden "lika delar" som man lätt anpassar till olika storlekar på formarna! Tror inte att de som åt av tårtan märkte någon skillnad! Kul att du hittade bloggen förresten, numera håller jag mest till på Instagram som: mini_bakery

      Radera