tisdag 3 juli 2012

Mini chokladcupcakes med marshmallowfrosting

Om man bara är lite sötsugen, kan man förslagsvis dämpa begäret med en minicupcake! Den här varianten blev i det närmaste cylinderformad men det beror förståss på vilken sorts muffinsplåt man har. Jag rekommenderar verkligen att man investerar i en muffinsplåt om man gillar att baka. Den går att använda till både brödbullar, muffins, etc och den förhindrar framförallt muffins från att "flyta ut". Det här receptet kommer från Linda Lomelinos hemsida, där man för övrigt kan hämta hur mycket inspiration som helst, jag har ändrat lite och hoppat över vissa moment. Leta efter "S´mores cupcakes" för originalrecept! Receptet räckte till ca 12 små och 6 normalstora cupcakes.
Cupcakes:
2 dl mjöl
1 1/4 dl kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1/4 tsk vaniljpulver
110 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
2 stora ägg
1½ dl gräddfil
ev. 2-3 msk mjölk
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan. I en stor skål vispas smör och socker tills det blivit vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills väl blandat. Vispa ner mjölblandningen och gräddfilen i omgångar, börja och sluta med mjölblandningen. Tillsätt mjölk om smeten känns för fast. Fördela jämt mellan formarna (det brukar vara lagom att fylla formen till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (samma tid ungefär för både stora och små, men känn gärna med en trästicka mot slutet av gräddningen, chokladbakverk blir lätt torra om de övergräddas...).
Marshmallowfrosting:
3 stora äggvitor
1½ dl strösocker
ev ½ tsk vaniljextrakt (det hoppade jag över)
Häll äggvitor och socker i en skål och ställ i vattenbad. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp (absolut inte elvisp) så att äggen inte stelnar. Vispa tills blandningen blir ungefär 60-65 grader, eller till sockerkristallerna har smält (ta lite av blandningen mellan fingrarna så känner du om några sockerkorn finns kvar). Ta bort från värmen och vispa med elvisp (eller i köksmaskin) tills marängen blir sval, fast och glansig. Spritsa ut på cupcakesen.
Tips:
Jag sparade överbliven frosting i spritsen i kylen och den klarar sig fint där något dygn, kanske till och med längre. Dock blev inte strukturen så jämn och fin när jag spritsade dagen efter.
På frostingen ligger några hemmagjorda sockerblommor!

Glad tisdag på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar