Efter en hel del experimenterande med bakelser den senaste tiden kändes det sunt att dra igång ett surdegsbak. Det bakas ju fortlöpande här i huset, men det skulle bli för enahanda att blogga om ALLA brödbak. Den här gången resulterade degen i två bröd och två köttfärsfyllda piroger. Piroger är ett trevligt tillskott i pic-nickorgen under vintern när man kanske inte är så pigg på att äta en sallad i minusgrader.
Recept:
1000 g Manitoba Cream
200 g vispgrädde
250 g vatten 36 grader.
270 g vetesurdeg
250 g rågsurdeg
23 g havssalt
Surdegen matades och stod sedan i 10 timmar för att komma i form (tjockna till). Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta i maskin i ca 10 min och tillsätt saltet mot slutet. Låt degen vila dragfritt i en timme och forma sedan varsamt två limpor men spara ev. lite deg till pirogerna. Kavla ut pirogdegen och lägg på kall köttfärssås. Nyp ihop toppen så att det sluter tätt. Låt bröden vila i rumstemperatur ca 10 timmar och pirogerna lika länge, men i kylen.
Grädda bröden i 250 grader varm ugn i 17 minuter och pirogerna i ca 7 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar