lördag 24 december 2011

God Jul!

Idag är den här - självaste julafton! Förutom ett brödbak och en rejäl genomkamning av hunden har vi inte gjort för många knop här hemma. Snart laddar vi för Kalle Anka & co innan det är dax att sätta i sig julmat och en alldeles förstor portion julgodis och choklad som man nästan genast ångrar! Men som sagt, först fika till Kalle och då passar det väldigt bra att provsmaka brödet som kommer att vara nyuttaget från ugnen och riktigt piping hot!
2011 års version av vörbröt enligt maken är förståss baserat på vetesurdeg. Varje år blir vörtbrödet bakat enligt ett nypåhittat recept - ungefär som årgångsglöggen! Det är alltid lika spännande att sätta tänderna i en nybakad skiva vörtbröd, helst med julskinka och superstark senap som pålägg.
Recept:
1000 g Manitoba cream
450 g julöl/porter
500 g vetesurdeg
½ l mörk sirap
50 g smör
0,7 msk malen pomerans
1,5 msk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
2 dl russin
22 g havssalt
Häll i Manitoba Cream och surdegen i degskålen, värm upp julöl-porterblandningen till 35-36 grader tillsätt det i degskålen liksom sirap, det rumsvarma smöret och kryddorna. Knåda degen i maskin i 6-7 minuter, tillsätt sedan russin och salt och blanda detta i några minuter. Dela degen och låt de vila 45 minuter. Forma nu bröden till det ni önskar och låt jäsa i minst 9 timmar. Värm ugnen till 250 grader och grädda bröden 18-19 minuter.
Lycka till i julköket!

1 kommentar: