fredag 20 januari 2012

Tranbärskakor

Jag är väldigt förtjust i småkakor, både i att baka och äta dem! Jag kan ge mig på att intresset är ett arv från min mormor, hon var verkligen södra Sveriges okrönta småkaksdrottningen. Småkakor som dessa, som  ju inte alls är särskilt små, är favoriter. Är de dessutom lite sega och svårtuggade är jag helt såld! Receptet på tranbärskakorna hittade jag på "Söta sakers" blogg och där finns för övrigt hur mycket annat smarrigt som helst.
Recept:
100 g smör
1 msk honung
½ dl vatten
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl torkade tranbär
2 dl socker
 2 tsk bakpulver
1 krm salt
Smält samman honung vatten och smör på medelvärme i en kastrull och låt svalna. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och slå över smörblandningen. Rör till en kladdig kakdeg och forma till små bollar. Ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i en kvart.

Jag pytsade i lite olika frön som jag hade hemma, en salig blandning av pumpa-, sesam- (både svarta och vita) samt solrosfrön och det funkade ju också bra. Faktiskt kan man förledas att tro att det är riktigt nyttiga bakverk, de smakar nämligen väldgt likt "energy bars" - men vem i hela världen vet vad det finns i dem...
GLAD FREDAG!

2 kommentarer: