lördag 14 januari 2012

White Vanilla Cake

Jag har längtat efter att göra en tårta som varken var täckt med grädde eller sugarpaste eller innehöll choklad. Så plötsligt efter en stunds surfande hittade jag den - White Vanilla Cake med Vanilla Bean Frosting! Receptet finner ni på "Passion 4 baking", en av mina favoritbloggar.
Den är lite speciell eftersom den innehåller 12 äggvitor, men inga gulor. Inget bakverk för den som inte gillar separera ägg alltå! Nu ska jag bara tänka ut något bra att använda gulorna till, det blir antagligen glass eftersom det uppskattas av samtliga under detta tak.
Recept (som jag gjorde, inte exakt enl. originalet):
5 stora äggvitor
180 ml mjölk
2 tsk vaniljsocker
285 g cake flour (=285 g vetemjöl + 3 msk maizena)
250 g strösocker
20 g bakpulver
5 g salt
170 g smör, rumsvarmt
Börja med att blanda till cake flour.
Blanda sedan ihop cake flour med bakpulver, vaniljsocker och salt och sila detta fem gånger så att det blir lätt och fluffigt.
Vispa ihop mjölk och äggvitor (alltså vitorna ska inte hårdvispas alls, slå bara ihop lätt med en handvisp) och ställ åt sidan så länge.
Vispa ihop strösocker och övriga torra ingredienser med elvispen eller i assistenten och tillsätt sedan rumstempererat smör.
När de torra ingredienserna och smöret är väl blandat tillsätts äggviteblandningen i 3 omgångar under vispning på låg hastighet. Fortsätt vispa detta under ca 2 minuter.
Smöra två formar som är 20 cm i diameter. Lägg en rundel smörpapper i botten på varje form och strö tunt med vetemjöl runt kanterna.
Grädda i 180 grader i 25-30 minuter. Låt bottnarna vila ca 10 minuter innan de tas ur formarna.

Vanilla Bean Frosting:
7 äggvitor
5 dl strösocker
1 vaniljstång (fröerna)
Koka upp ett vattenbad.
Häll samtliga ingredienser i en glas- eller metallskål och placera över vattenbadet.
Vispa med handvisp tills det börjar bli fluffigt.
Häll över i en annan vispskål (optimalt att använda typ Kitchen Aid eller liknande om man har...) och fortsätt vispa tills skålen är inte känns varm utanpå. Färdigt!

Bred ett tjockt lager frosting över den ena botten och lägg på den andra. Spackla sedan hela tårtan runt om med frostingen och dekorera efter tycke, smak och dagsform!

Dekorerade med blommor och siffror i sugarpaste samt stora sockersilverpärlor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar