lördag 7 januari 2012

Surdegsfranska...

...trodde jag verkligen att jag själv uppfunnit idag, men icke. Efter en snabb "googling" upptäckte jag att ordet (brödet) redan fanns. Typiskt, det hade varit kul att vara först. Yngste sonen har stark aversion mot allt vad surdeg heter, vilket leder till att famljefadern försöker hitta på alla möjliga trix med surdegsbakningen för att kamouflera det sura. Att kapitulera, köpa ett paket jäst och baka "vanligt" bröd verkar vara sista utvägen...
Vårfåglar från Nordal, inköpta på "Glass au Fleurs"
Tyvärr lyckades han inte övertyga lillebror den här lördagsmorgonen heller - men skam den som ger sig! Vi andra älskade resultatet, åh, så gott det blev. Vi åt det nybakat med en bit stark ost och lite kärv citrusmarmelad som pålägg. Imorgon låter vi resterna gå en vända i brödrosten först...
Recept (3 st bröd):
600 g vetesurdeg
1100 g Manitoba cream
500 g vatten (ca 36 grader)
1 msk socker
18 g havssalt
1 ägg (rumsvarmt)
Blanda alla ingredienserna utom saltet, som istället blandas i efter att degen arbetats ca 8 min i assistenten. Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda under någon minut. Dela degen i tre delar och runddriv varje del och låt vila på mjölat bakbord i ca 5 minuter. Tryck sedan ut degarna med knogarna så att de blir ca 25 cm långa. Vik långsidorna mot mitteln och lägg bröden på papprade bakplåtar eller i formar. Låt jäsa i 10-14 timmar i rumstemperatur. Grädda bröden i 250 grader i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 28-29 minuter. För att få en knaprigare skorpa släng in någon deciliter vatten just när bröden sätts i i ugnen.
Trevlig lördag!

2 kommentarer:

  1. gud vad gott detta bröd ser ut.. vilken höjd du fått på brödet.. måste prova

    SvaraRadera
  2. Tack - det var verkligen ett av de mer lyckade exprimenten!

    SvaraRadera