onsdag 29 februari 2012

Surdegsvallmobröd!

Hög tid att uppdatera, eller hur! Denna gången får det bli ett lite hälsosammare inslag i form av makens limpor. Det framgår inte supertydligt av bilden, men ovanpå brödet ligger blått vallmofrö (eftersom bröden inte penslats trillar fröerna lätt av...). Vallmo finns även som smaksättare i brödet, vilket ger en god smak!
Recept:
1000 g Manitoba Cream
500 g vetesurdeg
450 g vatten (36-gradigt)
22 g havssalt
Blått vallmofrö i valfri mängd (ca 1 msk)
Blanda alla ingredienser utom salt och vallmofrö och arbeta i assistent ca 10 minuter. Mot slutet tillsätts salt och vallmofrö. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rundriv bröden (osäker på hur man rundriver? Här är en bra länk med information) och låt de vila i ca 10 minuter. Forma försiktigt till limpor och rulla dem i vallmofrö. Lägg på papprade plåtar och låt bröden jäsa under bakduk på dragfritt ställe ca 14 timmar. Grädda i 250 grader i ca 17 minuter (eller tills innertemperaturen är 94 grader). Önskas knaprig skorpa - kasta in en kopp vatten precis när bröden åker in i ugnen och låt sedan bröden svalna på plåt utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar