lördag 24 mars 2012

Lavendel + hallon macarons!

Jag har visst en macaron-passion just nu! Så när maken skulle ha fredagskaka med till jobbet i veckan tog jag tillfälligt i akt att utsätta hans intet ont anande arbetskamrater för ett litet experiment. Jag hade funderat en tid på hur det skulle smaka om man tillsatte lavendelsmak till dessa redan väldigt smaskiga kakor. Var det risk för en parfymerad smak? Eller ännu värre, skulle det smaka linnekåp? Ha, det blev faktiskt hur bra som helst!
Grundrecept mandelkakor:
4 st äggvitor (rumsvarma)
½ dl strösocker
150 g siktat mandelmjöl
4 dl siktat florsocker
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa rumsvarma äggvitor på låg hastighet i en bunke, öka hastigheten efter hand. Tillsätt strösockret, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt (för hand) ner mandelmjöl och florsocker i marängesmeten och tillsätt den färg som önskas. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar på plåt med teflonbakpapper. Låt kakorna vila på plåten i 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i ca 12 minuter. Dra bort bakplåtspappret direkt från plåten och låt kakorna svalna.
Grundrecept smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
huhållsfärg
Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner äggulan. Tillsätt karamellfärg och ev essens/smak.
Lavendelsmörkräm: Minska 1½ msk av florsockret, uteslut vaniljsocker och tillsätt istället 1½ msk lavendelsocker. Tillsätt även lite lila färg.
Hallonsmörkräm: Tillsätt 2 msk hallonsylt och röd/rosa färg.
I lavendelkakorna använde jag rikligt med färgen "Purple" från "Squires kitchen" och till hallonkakorna en blandning av röd hushållsfärg och färgen "Pink" också från "Squires kitchen". Fägerna går att köpa på olika webshops (ex hos kakburken).
Montering: Bred ett lager smörkräm på undersidan av en kaka och lägg ihop den med en annan, som en hamburgare.
Dessa små pärlor får även bli mitt bidrag till Månadens sötsak!
manadens sotsaker Månadens sötsak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar