onsdag 29 juni 2011

Tårta med jordgubbskräm


Igår bjöd vi middagsgästerna på jordgubbstårta till kaffet. Grundidén kommer från senaste nummret av "Isabellas", men jag gjorde en annan tårtbotten, använde jordgubbar istället för hallon, skippade likören etc. Kanske bättre att skriva hur jag faktiskt gjorde:
Ljus tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa rumsvarma ägg och strösocker riktigt länge! Blanda resten av ingredienserna i en skål och sikta ner i äggsmeten. Rör försiktigt om så att allt blandas. Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter, hela vägen upp på kanterna så att kakan kan resa sig jämnt. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 35 min.
Kräm:
1 vaniljstång
1 burk crème fraiche 38%
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
ca 500 g jordgubbar, delade i mindre bitar
+ extra flocrsocker som dekor.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädden, inte för hårt. Blanda alla ingredienser utom jordgubbarna. När allt är väl blandat vänds jordgubbarna ner.
Dela tårtbotten i tre delar och fördela krämen mellan. Kakan pudras med en rejäl dos florsocker och dekoreras efter dagsform (jag använde sugerpasteblommor i brist på färska bär som annars hade varit finast och godast).

LYCKA TILL I KÖKET!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar