söndag 28 oktober 2012

Våningstårta!

Nu har jag i alla fall gjort tvåvåningstårtor vid tre tillfällen, kan man våga påstå att man KAN det då? Njaaa, man vet ju aldrig. Det svåraste momentet med den här tårtan kom när den skulle täckas och det är ju något som jag faktiskt känner mig förhållandevis säker på nu. Men, som sagt, denna gången ville det sig inte alls. Första täckningen brast på alla håll och kanter och jag fick slänga ca 750 g sockerpasta i (matåtervinnings-) sopen och spackla om tårtan. Sedan tror jag att jag kavlade ut och försökte flytta den nya sockerpastan till tårtan MINST tre gånger innan det slutligen lyckades. Pust...

En annan sak som visade sig ovanligt klurig att arbeta med var den röda sockerpastan. Det var en färg som jag inte använt tidigare, men märket var det samma som alltid. Den här mörkröda varianten var så mjuk att det var svårt att få blommorna att hålla formen redan från början och när jag efter ett par dagar försökte lossa dem från foliet dom "vilat i" gick en efter en sönder. Dessa tre var de som höll och därför blev det en glesare tårtpyntning än vad jag tänkt mig från början.
Tårtan bestod av ljusa bottnar och den är fylld med blåbärsmousse, vit chokladkvarg och blåbärscurd. Slutligen är den spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugerpaste. Dekorationen består av sugerpaste, silverkulor och lite glitter.
 
Blåbärsmousse (från Bakverk och Fikastunder)
200 g blåbär
2,5 gelantinblad (obs: jag tog ett extra alltså 3,5)
1 msk socker
En skvätt vatten (ca 0,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
2 dl grädde
Blötlägg gelantinet i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp blåbär, vatten och socker. Rör ner de urkramade gelantinblaen och vaniljsockret i blåbärsblandningen. Låt kallna i kylskåp. Rör Philadelphiaosten lite lösare, blanda upp den med blåbärsblandningen. Vispa grädden ganska hårt. Blanda ihop alltsammans och ställ i kylen så att moussen "sätter sig".
Tips: Detta recept räckte precis till ett lager i fyllning i de två tårtvåningarna (24 cm i diaetern resp. 15 cm)
 
Blåbärscurd (från Bakverk och fikastunder)
450 g blåbär
1 dl socker
50 g smör
3 msk maizena majsstärkelse
2 äggulor
Koka upp blåbären och åt koka tills bären gått sönder. Sila bort kärnor och skal. Häll i sockret och smöret och gör ett uppkok. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna av någon minut medan du separerar äggen och mäter upp maizenan. Sikta ner maizena medan du rör i kastrullen. Placera kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör hela tiden till curden blir tjock, den skall sjuda inte koka. Häll upp i en burk med lock. Förvara i kyl, den håller ca 2 veckor.
Tips: Detta recept räckte till ett lager fyllning i den två tårtvåningarna (24 cm i diametern resp. 15 cm)
 
Vit chokaldkvarg (Baka baka liten kaka)
200 g vit choklad
250 g kvarg (kesella 10%)
4 dl grädde
Smält den vita chokladen och låt svalna en aning. Blanda med kvargen. Vispa grädden och blanda försiktigt ner i kvargblandningen.
Tips: Detta recept räckte gott och väl till ett lager fyllning i respektive våning.
 

Tova, jag hoppas att du fick en fin födelsedag och att tårtan blev ungefär som du tänkt dig!
 
Tack för förtroendet!
 


2 kommentarer:

 1. Hej! Jättefin sida! Tänkte göra en tårta till min dotter när hon fyller 4, med inspiration av dig. Hon har önskat sig en chokladtårta och jag tyckte dina fyllningar med hallonmousse och vaniljmousse och frysta hallon lät så himla goda. Men jag fattar inte riktigt hur du lägger ihop dem? Du gör själva botten först och låter svalna, men sedan? Lägger du ihop den med fyllningarna i "rinnande" form och sedan in i frysen/kylen? Och var lägger du hallonen? Om man bara ska göra en tårta, behöver man göra så mycket av varje mousse som de recepten du har?

  MVH Jenny

  SvaraRadera
 2. Hej Jenny! Vad roligt att du hittat hit! Jag gör alltid två tårtbottnar, som jag låter svalna och sedan delar i vardera 3 delar (alltså får man sex st bottnar på det viset). Jag använder fyra av dessa till en tårta och får då plats med en fyllning i varje "lager". Jag brukar göra fyllningarna flera timmar innan tårtan ska fyllas, så att de hinner "sätta sig" i kylen. Om man vill kan man hälla fyllningen i den tårtform man bakat botten i och sedan "stjälpa" moussen över en botten, men det går bra att skeda över fyllningen också och jämna till med spatel. Det blir lagom med mousse enl. receptet om du gör en tårta på ca 25 cm i diameter, men hallonpannacottan är i rikligaste laget. Om jag ska bjuda på en tårta på lördagen börjar jag på torsdagen med att fylla tårtan, låter den stå i kyl (väl inplastad) till på fredagen då jag spacklar och täcker den. Går såklart att göra det med en dags förskjutning, men det känns som om tårtan "stabiliserar sig" under dessa dygn. Hoppas att det klarnade lite, annars är det bara att fråga igen
  Lycka till med tårtbaket!

  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera