Igår bakade maken bröd och passade samtidigt på att ha lite skåprengörning i all enkelhelt. Den kombinationen resulterade i ett smågalet bullrecept. Han ville först inte berätta vad som ingick, men till slut lyckades jag övertala honom att avslöja:
6 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl
1½ dl "Rice Krispies multi grain"
1 tsk salt
1½ msk rapsolja
8 dl vatten
½ dl vispgrädde
1 pkt jäst
Värm vatten och grädde till ca 30 grader och lös jästen i lite av degvätskan. Tillsätt olja, salt och grahams- och rågmjöl samt Rice Krispies. Häll sist i vetemjöl i den mängd att degen blir lagom kladdig.
Låt jäsa i 50 min.
Vält ut degen och platta till lätt. Dela med degskrapa eller kniv till bitar i lagom "bullstorlek". Alltså, rulla inte till bullar utan låt degen förbli "bitar" som läggs upp på plåt.
Jäs 40 min under bakduk.
Släng gärna in 1 dl vatten på en plåt längst ner i ugnen i samma ögonblick som bullarna sätts i ugnen. Grädda ca 12 min i 250 grader och låt svalna på galler utan bakduk.
Lycka till i köket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar