lördag 21 maj 2011

Nybakat kastanjebröd!

Idag fick vi njuta nybakat bröd igen, det var faktiskt ett par veckor sedan maken senast stod med händerna i mjölpåsarna. Idag var det kastanjemjöl i degen och det resulterar i saftiga, matiga bröd. Den här gången bad jag honom mäta upp alla ingredienserna så att receptet kunde läggas ut i bloggen. Vanligtvis kastas ingredienserna i lite på måfå och därför blir det ena brödbaket aldrig det andra likt   på gott och ont... Brödet är bakat på baksten, men det går ju naturligtvis lika bra på plåt.
Recept:
50 g jäst
8 dl kallt vatten
500 g kastanjemjöl
1 dl rågmjöl
1 msk havssalt
½ dl rapsolja
7 dl vetemjöl
3 dl lantbrödsmjöl.

Lös jästen i lite kallt vatten och tillsätt övriga ingr. Abeta degen länge, ca 10 min, i assistent. Låt jäsa dragfritt och övertäckt ca 1,5 timmar.
Knåda igenom degen hastig och forma till två spolformade limpor. Låt jäsa ca. 45 min under duk.
Värm ugnen till 250 grader.
Snitta ev ytan med vass kniv. Sätt sedan in bröden i ugnen samtidigt som du kastar in ca en dl vatten  på en plåt nederst i ugnen. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda ca 20-25 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

LYCKA TILL I KÖKET!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar