söndag 21 augusti 2011

Saftigt surdegsbröd...


...eller ovanligt saftigt skulle man kanske skriva, för som bekant är ju surdegsbröd alltid saftiga. Två rejäla baguetter och fyra jättebullar blev resultatet av den här degen. Fyller man bullarna med sallad och gott pålägg blir det en riktigt bra "utflyktsmiddag". Receptet är skapat av maken som vanligt:
1050 g manitoba cream
450 g 37-gradigt vatten
1 ägg, rumsvarmt
120 g smör, rumsvarmt
500 g vetesurdeg
27 g salt
Låt alla ingredisenser utom saltet blandas väl under ca 10 minuter och tillsätt saltet först mot slutet.
Jäs degen i övertäckt bunke under ca 1 timme. Forma varsamt degen till önskade former och låt jäsa under bakduk på dragfri plats under ca 9-10 timmar. Grädda i 250 grader varm ugn i 13 minuter för stora bullar och 18 minuter för stora baguetter. Önskas knaprig skorpa så släng in en kopp vatten på en plåt längst ner i ugnen samtidigt som brödet sätts in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar