onsdag 3 augusti 2011

Surdegsbaguetter & brödfläta


Efter jobbet idag överraskades jag av nybakade baguetter och kaffe på stranden - sämre kan man ju ha det! Det var så klart bakglade maken som varit i farten igen och fixat fyra baguetter och ett flätat bröd. Så här berättade han att han gjorde:
Mata vetesurdegen ca 4-5 timmar innan degen ska sättas och förvara den i rumstemperatur alt. lite varmare.
1000 g manitoba cream
500 g vetesurdeg
450 g vatten
25 g havssalt
Blanda allt utom saltet under minst 10 min i assistent, tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa övertäckt i rumsremperatur ca 60 minuter. Forma varsamt 4 baguetter och ett stort bröd och låt jäsa övertäckta i ca 9 timmar. Grädda baguetterna i 240 grader i 15 min och brödet i ca 22 min med en kopp vatten stående på plåt längs ner i ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk.
Ett par baguetter med spetssnöre och trädgårdsblomma blir en fin "gå bort-present"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar