I detta surdegshemmet har turen kommit till kanelbullarna! Det var lite nervöst i början eftersom kanelbullen är en helig ko här hemma och det helst ska vara mammas gamla bullrecept för att det ska bli på riktigt! Men, hade nu tanken väckts var det lika gott att prova. Degen är gjord på endast surdeg, alltså ingen jäst alls har tillsatts. Bullarna blev något mer kompakta än vanligt, men ack så goda...
Mata vetesurdegen 4-5 timmar innan du tänker baka.
5 dl ljummen mjölk
500 g vetesurdeg
1,35 kg vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
165 g ljus sirap
15 g malen kardemumma
5 g salt
1 ägg till pensling
smör, kanel och socker i valfri mängd som fyllning
pärlsocker för dekoration
Blanda alla ingredienserna och arbeta i assistent ca 10 min, tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. Kavla ut degen och bred på smör. Strö över kanel och socker så mycket samvetet tillåter. Rulla ihop från långsidan och dela i lagom stora bitar. Lägg på plåt med bak- eller teflonpapper. Låt jäsa övertäckt ca 9 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna samt strö över pärlsocker strax före gräddning. Grädda i ca 7 min.
TIPS: Jag hade lite smörkräm över från macaronbaket, det använde jag som fyllning till en del av bullarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar