söndag 25 september 2011

Stenugnsbakat surdegsbröd!


Det blir inte fullt så mycket bakande och fixande nu när terminen dragit igång med diverse åtagande i släptåg. Igår kväll matade maken surdegarna och då visste jag så klart att något var på gång och lagom till eftermiddagskaffet idag låg två limpor rykande färska på avsvalningsgallret. Åh, man tröttar aldrig på nybakat surdegsbröd! Två limpor som sagt, den ena snyggt vriden ett varv och den andra mer "limpformad". Vill man ha ett rustikt utseende så siktar man över rikligt med vetemjöl strax innan bröden skjussas in i ugnen.
Recept:
1000g Manitoba Cream
450g 35-gradigt vatten
450g vetesurdeg
27g havssalt
Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i assistent ca 10 minuter, tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats ca 1 timme. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och forma varsamt till två bröd. Låt jäsa ca 5 timmar under bakduk på dragfri plats. Sikta mjöl över bröden och grädda på baksten i 250 grader varm ugn i 22 minuter. Släng gärna in en kopp vatten i samband med att brödet skjussas in i ugnen.
Luftbubblor i brödet vill vi ha!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar