fredag 9 september 2011

Ljust rågsurdegsbröd!

Ny dag, nytt bröd, eller varför inte - "vårt dagliga bröd..."! Detta blev en lyckad mix av ljust och mörkt. Rågsurdegen tillförde lite tyngd och mustighet och vetemjölet bidrog till att det inte blev för stabbigt (som vi säger i Skåne).
1100 g vetemjöl
500 g rågsurdeg 
450 g ljummet vatten
75 g smör, rumsvarmt
27 g havssalt
Mata rågsurdegen enl. denna beskrivning, fast med rågmjöl istället för Manitoba Cream.
Blanda samtliga ingredienser utom saltet. Låt maskinen arbeta degen under ca 10 min. Tillsätt saltet mot slutet. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela degen i två delar och låt vila dragfritt och övertäckt under ca en timme. Forma varsamt två limpor och lägg i formar eller direkt på papprad plåt. Låt jäsa övertäckt och dragfritt i 8-10 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden i ca 24 min (innertemp bör ligga på 96 grader när bröden är klara). Önskas hård skorpa, släng in en kopp vatten i ugnen när plåten sätts in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar