söndag 31 juli 2011

Hallonpannacotta - tårta


Jag har många favoritbloggar, varav en är Chokladsockerkaka. Från just den bloggen har jag hämtat detta recept. Pannacottan passar även som tårtfyllning så det ska jag testa nästa gång det är dax för tårtbakning!
Botten:
25 g smör
3 dl krossade digestivekex
1/4 dl grädde
2 msk socker
Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret och blanda ihop det med övriga ingrdienser. Fodra kanten på en springform (ca 24 cm i diameter) genom att klippa remsor av bakplåtspapper som du fäster med hjälp av lite smält smör eller matolja på insidan av formen. Tryck sedan ut massan i botten och en bit upp på kanten. Grädda i ugnen i 8-10 minuter
Hallonpannacotta:
4½ gelantinblad
4½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
375 g hallon (frysta går bra)
300 g philadelphiaost
Färska bär till garnering
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till puré. Häll grädde och socker i en kastrull och värm till sockret lösts upp. Ta upp gelantinbladen, krama ur dem och tillsätt dem sedan i grädden och vispa tills de smält. Ta av kastrullen från plattan och låt grädden svalna en aning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa tills den smält och tillsätt sedan hallonen och vispa tills det blir en slät kräm. Häll ner krämen i springformen och ställ tårtan i kylen tlls den stelnat, det tar ca 3 timmar. Lossa kanten på springformen och dra försiktigt bort pappersremsorna och garnera med färska bär.
Min springform var lite för vid, så kakan blev inte alls sådär hög och tjusig - får tänka på det till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar