söndag 23 oktober 2011

Höstvört!

Helg = surdegsbak! Pojkarna älskar vörtbröd, i synnerhet lillebror. Han klarar faktiskt att av att äta surdegsbröd om det är vörtkryddat, annars tycker han att surdegsbröd i allmänhet är just för surt!
Recept:
1150 g Manitoba Cream
470 g 36-gradigt vatten och /eller julöl
1 msk havssalt
470 g vete- och rågsurdeg (alltså 50-50 av vardera)
1½ dl russin
1 dl mörk sirap
3/4 tsk malda nejlikor
1½ msk ingefära
1½ tsk malda pomeransskal
Blanda alla ingredienser utom saltet och kör i assistenten i ca 10 min. Tillsätt saltet mot slutet.
Låt degen vila i lufttät bunke under ca en timme.
Stjälp ut degen och forma varsamt till två limpor som läggs på plåt eller i smorda formar.
Jäs bröden i kyl under ca 15 timmar.
Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar innan gräddning i 250 grader varm ugn i ca 21 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Vi åt brödet till frukost, "piping hot"!

Må väl i höstsolen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar