tisdag 4 oktober 2011

Surdegsbröd med soltorkade tomater


Nu har jag ett nytt favoritbröd på buffébordet framöver! Åtminstone om man kör det italienska stuket på buffén, vilket ofta är fallet hemma hos oss. Det här surdegsbrödet blev saftigt och smakade precis lagom mycket kryddig tomat enligt mitt tycke. Pappa till receptet är förståss maken, det är som bekant han som uppfinner alla bröd hemma hos oss. Den traditionella "limpformen" på bröden är ganska tråkig, men samtidigt praktisk till vardags. När brödet bakas inför nästa kalas gör vi skruvade baguetter eller lagom "portionsbitar" istället!
Recept till två limpor:
1100 g Manitoba Cream
470 g 35-gradigt vatten
500 g vetesurdeg
27 g havssalt
140 g soltorkade tomater (inkl. oljan), klippta i små bitar
Arbeta ihop alla ingredienserna utom saltet och arbeta i maskinen i ca 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa övertäckt ca 60 min.
Stjälp ut på mjölat bakbord och forma varsamt till två limpor. För lite "spännande" form kan man vrida limpan ett varv på mitteln. Hantera degen försiktigt så att luftbubblorna inte försvinner.
Låt bröden jäsa ca 7 timmar (över en dag eller en natt, eller vad som passar bäst...) i rumstemperatur, övertäckta med bakduk.
Sikta rejält med vetemjöl över bröden innan de gräddas i 250 grader varm ugn i 21 minuter. Önskas knaprig skorpa kastar man in en kopp vatten precis innan gräddning.
Låt bröden svalna utan bakduk om den hårda skorpan ska bestå. Förvara brödet inlindat i två bakdukar om det inte ska ätas samma dag.
Inte mycket synligt spår av de soltorkade tomaterna, de har antagligen "smält" in i degen. Klipp tomaterna i grövre bitar om de ska synas efter gräddning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar