söndag 24 juni 2012

Focaccia!

Det finns säker lika många olika varianter på focaccia som det finns italienska husmödrar, men det flesta ser ut och smakar ungefär likadant tycker jag. Det är inte världens nyttigaste bröd, men det kan vara världens godaste! Vi frade midsommar hos våra vänner och det var i vanlig ordning knytis som gällde. Vår uppgift var bl a att fixa focaccia och det gjorde vi ju gärna, denna gången bakat enligt ett recept jag en gång fick på en vegetarisk matlagningskurs.
Ett stort focaccia:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
½ dl olivolja
1 tsk socker
13-14 dl vetemjöl
Garnering:
olivolja
flingsalt
rosmarin (eller annan krydda)
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i de torra ingredienserna och olivoljan. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa i 30 minuter i en övertäckt skål. Smörj en plåt eller långpanna med olja (eller lägg i ett teflonbakpapper). Knåda degen och platta ut den på plåten. Vill man trycka ner några oliver gör man det nu. Tryck med blöta fingertoppar i degen och ringla över olivolja (ganska rikligt). Strö över flingsalt och ex. rosmarin. Grädda i 250 grader i 15-20 minuter.

I bakgrunden syns buketten till värdinnan, hoppas hon är lika svag för rosor och pioner som jag!

Ha en skön söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar