torsdag 28 juni 2012

Jordgubbspaj á la Farmor Anka!

Det har länge stått på min yngste sons önskelista (när det gäller bakning alltså, annars står det helt andra saker på önskelistan) att få göra en Farmor Anka paj med jordgubbar och idag blev det äntligen av! Han ville absolut ha en pajdegsbotten och naturligtvis ett lock med "streck" i. Som jag misstänkte blev det en väldigt blöt pajbotten, men man kan ju lätt hoppa över den och lägga jordgubbarna direkt i pajformen i stället. I alla fall, för att försöka minimera att pajen blev alltför skvalpig tänkte jag att man kanske kunde använda sig av gelésocker i stället för vanligt socker i själva fyllningen.
Det blev förstås ganska mycket jordgubbssaft ändå, man kunde kanske haft dubbla mängden gelésocker istället?!?

Pajdeg:
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
225 g kallt smör, skuret i små kuber
1 dl kallt vatten

Fyllning:
1 liter jordgubbar
½ dl Gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker

Samt:
1 ägg att pensla med
Råsocker att strö över

Blanda vetemjöl, salt, socker och arbeta in smöret för hand eller i maskin. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och arbeta snabbt samman till en deg. Dela degen i två bitar och plasta in. Lägg i kylen i ca 60 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 minuter. Dela jordgubbarna i fjärdedelar och blanda ihop med gelésocker och vaniljsocker. Häll av ev. vätska som redan bildats och häll bären i pajskalet. Kavla ut deg nr 2 och lägg som ett tunt lock över fyllningen. Skär bort överflödig pajdeg och och tryck ihop i kanterna. Skär skåror i pajdegen, pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i ca 35 minuter.

Krämen som jag serverade till var gjord av 2,5 dl mellangrädde som vispats och sedan blandats med 1 burk vaniljkesella.

Av pajdegen som blev över gjorde jag små grisar som penslades med ägg, toppades med råsocker och gräddades i 175 grader ca 10 minuter. Varför? Tja, vi är hela familjen ganska glada för att nypa av små välgräddade pajdegsbitar, ni vet de där som liksom hänger lite över kanten på formen... Dessutom är det ju modernt med "hållbar utvecklig"! Att det blev kakor med grisform berodde på att det var den form som var lättast att komma åt! Finns det julgrisar måste det ju finnas sommargrisar, tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar