torsdag 14 juli 2011

Aftonbröd...

...blev det! Surdegsbak får man planera i god tid eftersom det krävs lång jästid när ingen jäst används i degen. Men en nybakad kvällsmacka till kaffet smakar alltid bra. Två bröd blir det om man följer det här receptet:
1100 g vetemjöl
550 g vetesurdeg
450 g vatten, kallt
25 g havssalt
Blanda allt utom saltet och arbeta i assistent under ca 10 min. Mot slutet tillsätts saltet och arbetas in. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. Forma varsamt till två bröd i form eller på "frihand" och låt jäsa ytterligare 4 timmar. Värm ugnen till 240 grader och grädda ett bröd i taget. Önskas hård skorpa så släng in en kopp vatten på en plåt nederst i ugnen samtidigt som brödet börjar gräddas. Sänk värmen till 225 grader och grädda bröden till 96 grader i innertemperatur, vilket blir ca 30 minuter.

Fotograferat i skymningen, piping hot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar