torsdag 7 juli 2011

Vetesurdegsbröd


Vi håller på att arbeta oss igenom hela Jan Hedhs receptsamling från surdegskursen och nu har turen kommit till vetesurdegsbröd. Maken bakade med stor framgång bröd och bullar (som egentligen skulle varit baguetter, men vadå...). Det blev nog bästa resultatet hittills faktiskt. Brödet var lika gott idag (dagen efter bakdag vill säga) och så brukar det inte vara med hembakat bröd (hos oss i alla fall). Så här gick det till:
Surdegen togs fram ur kylen på morgonen och matades med lika delar vatten och vetemjöl. Sedan ställdes burken med tätslutande lock i vårt "flingskåp" som råkar vara precis ovanför ugnen, dvs det kan bli ganska varmt där (inte så bra för flingorna men väl för surdegen).
1150 g Manitoba cream
350 g vetesurdeg
450 g vatten, kallt
15 g jäst
25 g havssalt

I vanlig ordning blandas allt utom saltet i hushållsassistensen och arbetas ca 10 min. Sist arbetas saltet in. Låt jäsa i 90 min och baka ut till bröd och/eller bullar. Om man väljer att forma bullar ska degen stjälpas ut och delas lite "huller om buller" med degskrapan. Inte så snyggt, men rustikt! Värm ugnen till 220 grader och grädda brödet i ca 20 min och bullar i ca 12 min.

Lycka till i köket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar