Vi hittade ett recept på danskt rågbröd - med surdeg förståss - som maken satte händerna i igår! Resultatet blev väldigt tungt och maffigt, precis som man förväntar sig. Brödet blir ett måste på nästa kräftkalas eftersom den sura smaken gifter sig perfekt med en bit kryddost! Här kommer receptet:
Dag 1
1-1½ dl surdeg
10 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
1½ msk rapsolja
275 g (ca 5 dl) vetemjöl
390 g (ca 5½ dl) grovt rågmjöl
Dag 2
3½ dl ljust öl
375 g (ca 4½ dl) rågkross
Dag 1
Rör ut surdegen och jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda jämnt med en träslev. Täck väl och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2
Värm ugnen till 175 grader. Rör ner ölet och rågkrosset i degen. Fyll en bakpappersklädd avlång 2-litersform ända upp till kanten. Det som inte ryms i formen sparar du i en glasburk i kylen till nästa gång du bakar. Det blir surdegen.
Baka på nedersta falsen i 30 minuter. Ta ut brödet och skåra det djupt tre gånger på längden.
Sätt in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 1 timme tills brödet får en innertemperatur på 94 grader.
Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna. Linda in det i en kökshandduk och låt vila över natten innan du skär i det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar