onsdag 13 juli 2011

Vetesurdegsbröd igen!


Man kan tro att vi bedriver någon slags bageriverksamhet här! Sanningen är den att vi sätter i oss det mesta själv och matar frysen med resten. Nu på sommaren har vi alltid mycket folk i omlopp här hemma, och det är sällan någon tackar nej till nybakat bröd och en kopp kaffe (eller ett glas saft...)!
Det kan också uppfattas så att alla brödbak hos oss är "hallelulja moments", men det är faktiskt så att misslyckade försök inte publiceras... 
Recept, 1 bröd och ca 15 små bullar:
1100 g vetemjöl
600 g vetesurdeg
450 g vatten, 35 grader
25 g havssalt
Arbeta ihop alla ingredienser utom saltet i assistent under ca 10 min. I slutet tillsätts saltet och arbetas in. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Dela degen i två bitar, forma varsamt ett bröd och dela resten till bullar. Alltså, ingen knådning av degen efter jäsning. Låt jäsa under bakduk ca 3 timmar. Grädda brödet i 240 grader varm ugn i ca 35 min samt bullarna i 11 min. Låt svallna på galler. Önskas mjuk skorpa läggs en bakduk över.
TIPS: Nu på sommaren är det mycket spring ut och in och någon dörr står nästan alltid öppen. Detta är inte bra för degar som jäser! Vi har ett tillhörande lock till vår degskål, men för att "skona" degen lite extra brukar vi sätta in hela bunken i ugnen (som naturligtvis är kall då).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar