söndag 17 juli 2011

Vanilj- och citroncupcakes med frosting

Blommor i sugarpaste, formar från Åhléns

Detta receptet hittade jag i tidningen "Lantliv" och det är inte så tokigt alls. I receptet står det dessutom att smeten ska vila i kylen över natten och bakas ut dagen efter, vilket kan vara praktiskt ibland. Jag har provat att baka ut samma dag som smeten gjordes och det fungerar också bra.
Några små justeringar i receptet är gjorda...som vanligt. Det blir 10-15 st.
150 g smör
1 dl mjölk
3 3/4 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ citron
Frosting:
200 g Philadephiaost
2 dl vispgrädde
50 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1. Koka upp mjölk och smör. Vispa socker och ägg lätt och luftigt. Häll den kokande mjölk/smör-blandningen över äggsmeten och fortsätt vispa på låg hastighet. Tillsätt mjöl, rivet citronskal, vaniljsocker och bakpulver och blanda allt till en smet. Ställ ev. i kyl över natten.
2. Fyll muffinsformarna med smeten upp till 3/4 och grädda i mitteln av ugnen på 200 grader, ca 10 min (tidsåtgången beror bl a på storleken på formarna). Låt svalna.
3. Vispa grädden och rör ihop övriga ingredienser till toppingen i separat bunke. Vänd ner grädden sist och rör försiktigt till en jämn och luftig smet. Spritsa på muffisen och garnera.
TIPS: om toppingen görs i förväg, undvik att röra i den när den stått ett tag - den blir nämligen lätt rinnig då. Det går fint att spritsa toppingen på en dag innan och förvara i tätslutande burk i kylen.
Lycka till i köket! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar