torsdag 14 juli 2011

Grissini


Det är verkligen enkelt att baka Grissini själv! Detta recept kommer från "Annas mat" och är väl beprövat. Denna gången "kryddade" vi brödpinnarna med salt, respektive en färdig salt- och kryddblandning.  Passar väl bra till ett glas rosé - tycker jag!
Recept, ca 60 brödpinnar:
50 g jäst
2 tsk salt
3 dl ljummet vatten
3/4 dl olja
2 äggvitor (= drygt ½ dl äggvita)
ca 1 l vetemjöl
Smula ner jästen och rör ut den med salt, socker och lite av det ljumma vattnet. Häll i olja, lätt vispade äggvitor och resten av vattnet. Rör om och blanda efter hand ner nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt i bunken med en trägaffel till en ganska fast deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl. Jäs degen med en handduk över bunken i ca 1½ timme.
Värm ugnen till 175 grader. Knåda degen kraftigt på bakbord och dela den i 5 delar. Dela varje del i 12 bitar och rulla varje bit till en smal stång (ungefär som en blyertspenna i tjocklek). Pensa pinnarna med vatten och grädda i ca 25-30 min. Låt svalna på plåten utan handduk. Förvara i tät burk.
Tips: efter pensling med vatten, krydda med ex salt och torra kryddor. Det gick fint att grädda upp till 3 plåtar på en gång i vår varmluftsugn.

Måste passa på att visa den fräsiga burken i närbild. Söta väninnan bor i självaste "Tintin-land" och förser mig med nya fräcka burkar lite då och då. Sicken tur jag har!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar