Det är verkligen enkelt att baka Grissini själv! Detta recept kommer från "Annas mat" och är väl beprövat. Denna gången "kryddade" vi brödpinnarna med salt, respektive en färdig salt- och kryddblandning. Passar väl bra till ett glas rosé - tycker jag!
Recept, ca 60 brödpinnar:
50 g jäst
2 tsk salt
3 dl ljummet vatten
3/4 dl olja
2 äggvitor (= drygt ½ dl äggvita)
ca 1 l vetemjöl
Smula ner jästen och rör ut den med salt, socker och lite av det ljumma vattnet. Häll i olja, lätt vispade äggvitor och resten av vattnet. Rör om och blanda efter hand ner nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt i bunken med en trägaffel till en ganska fast deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl. Jäs degen med en handduk över bunken i ca 1½ timme.
Värm ugnen till 175 grader. Knåda degen kraftigt på bakbord och dela den i 5 delar. Dela varje del i 12 bitar och rulla varje bit till en smal stång (ungefär som en blyertspenna i tjocklek). Pensa pinnarna med vatten och grädda i ca 25-30 min. Låt svalna på plåten utan handduk. Förvara i tät burk.
Tips: efter pensling med vatten, krydda med ex salt och torra kryddor. Det gick fint att grädda upp till 3 plåtar på en gång i vår varmluftsugn.
Måste passa på att visa den fräsiga burken i närbild. Söta väninnan bor i självaste "Tintin-land" och förser mig med nya fräcka burkar lite då och då. Sicken tur jag har!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar